lauantai 29. syyskuuta 2012

E L James - Fifty Shades - Satutettu

(Fifty Shades of Grey, osa 2)

Ensimmäisen kirjan kuumien ja dramaattisten kohtauksien jälkeen Anastasia ei pysty unohtamaan harmaasilmäistä komeaa Christiania. Intohimo heidän välillään räiskyy edelleen eikä Anastasia ole varma haluaako hän upota syvemmälle Christianin maailmaan, joka on täynnä toinen toistaan järkyttävämpiä asioita miehen menneisyydestä.


"Huh, kylläpäs tämän kanssa kesti. En oikeastaan ymmärrä miksi tämä tarina on venytetty trilogiaksi kun tarinan olisi voinut hyvin helposti ja siististi tiivistää yhteen suurempaan kirjaan. Valitettavasti tässäkin kirjassa oli sitä saman toistoa ja yltiömustasukkainen Christian kävi välillä pahasti hermoon komentelunsa ja rajoitustensa kanssa. Samaan aikaan kuitenkin nautin lukea kahden täysin erilaisen ihmisen suhteesta, jossa ei kyllä kummallisilta tilanteilta vältytä. Tähän oli onneksi saatu vähän jänniä juonenpoikasiakin mukaan ettei teksti mennyt ihan tylsäksi, mutta välillä tämän lukeminen oli todella uuvuttavaa juuri noiden turhien juttujen ansiosta, jotka olisi voinut vaikka jättää kokonaan pois. Pidän myös suuresti tarinoista, jossa lempi leiskuu ja sitä rataa, mutta tässä noita kuumia kohtauksia tuntui olevan joka sivulla ja se vie valitettavasti koko systeemiltä hyvän maun. Kirjailija onnistui tosin heittämään loppuun sellaisen koukun, johon jää kiinni ja on pakko tutustua myös viimeiseen osaan."
ARVOSANA: 8½

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Game of Thronesin nälkään!

Pidän suuresti Game of Thrones - sarjasta. Ensimmäistä kirjaa yritin lueskella, mutta en päässyt loppuun. Tällainen historiallinen fantasia kolahtaa enemmän sarjana. Tein heräteostoksena Game of Thronesin kirjan, jossa kerrotaan sarjan teosta. Ei ollut onneksi pahan hintainen kokoonsa nähden.


Kirjahan on kovakantinen ja vähän tuollainen suuremmanmallinen. Sivuja on 176.



Kirja sisältää satoja kuvia sekä tuotanto- ja puvustussuunnitelmia. Sieltä löytyy paljon tietoa kahdelta ensimmäiseltä kaudelta. Muun muassa karttoja, kuvakäsikirjoituksia, sisäpiirin tarinoita ja haastatteluja. Sisältää myös hahmojen tarkat henkilökuvat.



Mukana on myös George R.R. Martinin kirjoittama esipuhe, sarjan tuottajien David Benioffin ja D.B. Weissin tekemä johdanto ja katsaus sarjaa varten luotuun dothrakin kieleen.

 

Eiköhän tämän kanssa mene aika joutuisasti! ;)


Oman Game of Thrones - kirjan voit tilata Bookplussalta!

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

J.R. Ward - Vapautettu rakastaja

(Black Dagger Brotherhood/Mustan tikarin veljeskunta, osa 9)

Kun yön varjot laskeutuvat New Yorkin Caldwellissa, alkaa kuolettava ajojahti vampyyrien ja heidän metsästäjiensä välillä. Vampyyrirodulla on puolustajanaan kuuden vampyyrisoturin salainen veljesjoukkio.

Payne, Vishousin kaksoissisar, on samaa synkkää soturikudosta veljensä kanssa. Kapinoituaan vapauteen äitinsä Kirjurineitsyen vankeudesta, Payne kuitenkin vammautuu tuhoisasti.
Mustan tikarin veljeskunta värvää tohtori Manuel Manellon pelastamaan naaraan. Ihmiskirurgin ja vampyyrisoturin kohdatessa riistäytyy valloilleen kiistaton intohimo, joka saa kaksi maailmaa törmäämään rajusti toisiinsa.
Onnen tiellä on monta estettä. Voittaako rakkaus rakastavaisia erottavat syntymäoikeudet ja biologian sanelemat lait?

"Oli ihan pakko lukaista tämä ensin vaikka oli toinen kirja kesken. Jotenkin tämän kirjan myötä BDB-innostus kasvoi taas suuriin mittoihinsa. Luulisin, että se johtui yksinkertaisesti siitä, että tässä on aika paljon ns. uusia hahmoja, joista ei tiennyt paljon mitään ennen tätä. Mannysta tuli kyllä suosikki tämän kirjan aikana, yhtä rääväsuinen kuin Butchkin. Payne oli myös mielenkiintoinen hahmo ja yllättävää oli, että kuvioihin astui uusia sotureita Vanhasta maasta. Lisäksi Qhuinn painii ajatustensa kanssa ja Vishousilla ja Janella on omat suhdekiemuransa. Lessereistä ei luojan kiitos ollut omia pätkiään, niihin olen tympääntynyt. Voisin sanoa, että rakastuin vampyyrisotureihin uudelleen. Taattua Wardin laatua kerta kaikkiaan. Tämä kirja oli loisto! 
ARVOSANA: 9½

keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Chuck Palahniuk - Kirottu

(Damned)

”Oletko siellä Saatana? Minä täällä, Madison.”

Narsistisen filmitähtiäidin ja hävyttömän rikkaan tuottajaisän 13-vuotias tytär Madison viettää joulua yksin sveitsiläisessä sisäoppilaitoksessa, kun vanhemmat kiertävät markkinoimassa uusia projektejaan ja adoptoimassa orpolapsia. Yllättäen Madison kuolee hämärissä olosuhteissa – ja löytää  itsensä Helvetistä.

Madisonin selliosastolta Helvetissä löytyy sekalainen joukko muita nuoria syntisiä: cheerleader, urheilija, nörtti ja punkkari. Kuulostaako tutulta? Kyllä vain, ryhmän stereotyypit muodostavat maanalaisen version suositusta kasarileffahitistä Breakfast Clubista.

Sekalainen seurakunta joutuu vaeltamaan muun muassa halki hilseautiomaan ja käytettyjen kertakäyttövaippojen laakson kohdatakseen Saatanan linnoituksessaan. Eikä Helvetin valuuttana toimivilla popcornpalloilla tai karkkihuulilla osteta lunastusta.

Chuck Palahniukin tuonpuoleisessa Englantilainen potilas pyörii loputtomalla toistolla, vaeltelevat demonit kalvavat syntisistä lihat raaja kerrallaan, ja kirotut keskeyttävät maanpäällisen päivällisesi hikisen puhelinkeskuksensa telemarkkinointityrkytyksellä.

"Sen voi vielä antaa anteeksi, että joku on katolinen tai homo, mutta kuoleminen on anteeksiantamatonta. Kaikki vihaavat luovuttajia. Kuolemista pidetään suurimpana heikkoutena, pahempana kuin alkoholismia tai heroiiniriippuvuutta, ja maailmassa, jossa ihmistä pidetään laiskana jos hän on unohtanut ajaa säärikarvansa, kuoleminen vaikuttaa äärimmäiseltä luonnehäiriöltä. Ikään kuin kuollut olisi pakoillut elämää - yksinkertaisesti kieltäytynyt käyttämästä kaikkia voimavarojaan. Senkin luuseri! Mutta sano minun sanoneen, jos on lihava ja kuollut, niin se on jo tuplahuti!"

(Ote kirjasta)

"Huhuh, en paremmin sano. En oikein tiennyt mitä odottaa kirjalta vaikka olikin jo selvillä, että sama tyyppi on kirjoittanut myös Fight Clubin. Odotin huumorintäyteistä pläjäystä, mutta tämä oli kyllä haastavampi kuin kuvittelinkaan. Kirjailija harrastaa näppärää kerrontaa ja vaihtuvia juonenkäänteitä. Lisäksi hänen mielikuvituksensa on äärettömän laaja ja kieroutunut. Hiukan häiritsi päähenkilön turhankin nuori ikä ottaen huomioon millä tavalla kummallinen Madison käyttäytyi ja ajatteli. Kirjassa oli niin paljon rönskyilevää mustaa huumoria, että päähenkilön ikä oli melkein huonointa huumoria ikinä. Itse olen aika kummallinen ajattelija ja huumorini on enemmän kuin kieroutunutta, mutta välillä sekään ei meinannut riittää tämän kirjan kanssa. Tekstissä nostetaan pöydälle niin seksuaalisuus, homot kuin huumeiden käyttökin... ja kaikki siltä väliltä eikä puheissa kainostella. Jokusen naurunpyrskähdyksenkin tämä sai aikaiseksi, mutta enpä siltikään suosittele ihmisille, joilla huumori on rajoittunutta. Hyvin erikoinen teos, jonka luki nyt ainakin sen kerran."
ARVOSANA: 7½

tiistai 18. syyskuuta 2012

Sara Shepard - Virheetön

Älä koskaan luota kauniiseen tyttöön, jolla on ruma salaisuus.

High schoolia käyvien Spencerin, Hannan, Arian ja Emilyn ystäväpiiri ei ole ollut ennallaan sen jälkeen, kun joukon johtaja Alison DiLaurentis kolme vuotta aiemmin katosi. Tytöillä on kuitenkin yhteinen salaisuus, jonka he ovat vannoneet pitävänsä hautaan asti...

Uhkaavat viestit jatkuvat, ja yksi kerrallaan ne pakottavat tytöt ratkaisuihin, jotka muuttavat heidän elämäänsä lopullisesti. Kuka voi tietää tämän kaiken heidän menneisyydestään, nykyisyydestään, tunteistaan - valheistaan?

Älä huokaise helpotuksesta. Se on ohi vasta, kun minä sanon niin.
- A


"Samoilla linjoilla mennään edellisen tuotoksen kanssa. Luvut ovat sopivan lyhyitä ja kertovat aina tarinaa joko Arian, Spencerin, Hannan tai Emilyn näkökulmasta. Tämän kirjan lukee suhteellisen nopsaan koska teksti on suhteellisen helppolukuista. Välillä ehkä hiukan vaivasikin se, että jotkut asiat sivuutettiin niin nopsaan. Nyt kun itse olen katsonut kaksi ekaa kautta ja vähän kolmatta niin ei voi olla vertaamatta kirjaa ja sarjaa keskenään. Siinä missä edellinen kirja meni aika samalla tavalla sarjan kanssa niin tässä tapahtuu aika paljon muutoksia. Sanoisin, että en ollut niin tyytyväinen kirjan tapahtumiin ja pidän enemmän sarjan versiosta. Tytöt ovat minusta paljon lapsellisempia kirjassa ja välillä heidän asenteensa jopa otti päähän joidenkin asioiden suhteen. Joskus sain tunteen siitä, että tätä kirjaa kirjoittaa oikeasti joku teinityttö. Ei ollut minusta ihan yhtä hyvä kuin edellinen, mutta seuraavaa osaa odotellessa."
ARVOSANA: 7½

lauantai 15. syyskuuta 2012

Laura Gallego Carcía - Ennustus

Idhunin kronikat, osa 3

Velho Ashran Nekromanti on kaapannut vallan Idhun-planeetalla ja ajanut kansalaiset pakoon Maahan. Sinnikäs vastarintaliike, johdossaan soturiprinssi Alsan ja velho Shail sekä kaksi Maan lasta: koulutyttö Victoria ja vanhempansa menettänyt 13-vuotias Jack, ei kuitenkaan luovuta vaan taistelee planeetan rauhan palauttamiseksi.

Seikkailun edetessä Victoria on paljastunut Idhun-planeetan viimeiseksi yksisarviseksi, Jack viimeiseksi lohikäärmeeksi. Nuorten joukkoon on liittynyt myös Christian, joka on puoliksi ihminen ja puoliksi lentävä käärme, shek. Yhdessä tuo kolmikko aikoo toteuttaa profetian ja pelastaa Idhun-planeetan velhon hirmuvallasta. Seikkailu on huima ja nuorten välillä roihuava suuren rakkauden kolmiodraama vain lisää jännitystä ja värikkäitä tapahtumakäänteitä.

Sarjan kolmas osa Ennustus paljastaa mitä tapahtui Tulihuippujen laavavirtaan pudonneelle Jackille. Edessä on järisyttävä taistelu ja lopulta Victoria joutuu päättämään, valitseeko elämän Jackin vai Christianin rinnalla.


"Siinä missä kaksi ensimmäistä osaa olivat hyvän ja kelvollisen välissä, kolmas osa muuttui hiukan pitkäveteiseksi. Joitakin asioita olisi mielestäni voinut jättää pois tai selittää lyhyemmän kaavan mukaan. Lisäksi nykyisin teinikirjoille ominainen kolmiodraama otti päähän ihan oikeasti. Onko normaalia "rakastaa" kahta ihmistä yhtä aikaa ja vehdata heidän välillään aivan kuin sitä kolmatta ei olisikaan? Tämän kuvion takia Victoria on lähinnä omissa silmissäni piloille hemmoteltu naiivi tyttö, jonka voimat kuuluisivat jollekin aivan toiselle hahmolle. Mielenkiintoisinta antia tässä kirjassa oli ehdottomasit Jackin ja naaras-shekin kanssakäyminen. Kuten aiemmassa, tässäkin kirjassa oli paljon paikkoja ja nimiä, joista vain murto-osa oli muistissa joten kuten. Varsinainen tapahtumien ketju käynnistyi vasta loppupuolella ja minä kun ymmärsin, että tämä sarja on trilogia. Ainakaan kirjailijan sivulla ei ole mitään mainintaa jatkosta, mutta silti tarina jäi aivan auki vaikka sen olisi voinut niin hyvin lopettaa tähänkin kirjaan."
ARVOSANA: 7

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Loppuvuoden suomennoksia!

Tänä vuonna on tullut tahkottua kirjoja ihan urakalla verrattuna edelliseen vuoteen ja vielä on aikaa nostaa tänä vuonna luettujen kirjojen määrää. Tässäpä jokunen suomennos, joita odottelen erityisesti tänä vuonna:


E L James
FIFTY SHADES - SATUTETTU
(Fifty Shades of Grey - trilogia, osa 2)




David Safier
HAPPY FAMILY




Cassandra Clare
LANGENNEIDEN ENKELTEN KAUPUNKI
(Varjojen kaupungit, osa 4)




J.R. Ward
VAPAUTETTU RAKASTAJA
(Black Dagger Brotherhood, osa 9)




Salla Simukka
TOISAALLA
(Jäljellä - kirjan seuraaja, osa 2)




Charlaine Harris
SUDEN VERI
(Sookie Stackhouse, osa 9)




Sara Shepard
TÄYDELLINEN
(Valehtelevat viettelijät, osa 3)




E L James
FIFTY SHADES - VAPAUTETTU
(Fifty Shades of Grey - trilogia, osa 3)




J.R. Ward
UUDESTISYNTYNYT RAKASTAJA
(Black Dagger Brotherhood, osa 10)

Veera Laitinen
AMETHYSTIN VANGIT
(Sielunsyöjät, osa 2)


Mitä kirjaa sinä odotat?

maanantai 3. syyskuuta 2012

Fifty Shades of Grey

Ficistä muotoutunut trilogia on E L Jamesin käsialaa eikä sovellu nuorimmille lukijoille. Anastasia Steele on nuori ja kokematon tyttö, joka tutustuu kylmäkatseiseen komistukseen Christian Greyhin mennessään haastattelemaan tätä ystävänsä Katen puolesta. Parivaljakon välillä roihahtaa liekki, joka ei ota sammuakseen. Ana pääsee pian tutustumaan Christianin maailmaan, joka on kaukana kiltistä ja tutusta.

Tarina julkaistiin alunperin fanfictiona nimellä Master of the Universe ja se oli alunperin Twilight-fanfictiota, jonka pääosissa olivat itse Edward ja Bella. Tarina sai kuitenkin siivet selkäänsä ja se julkaistiin muokattuna ja omana tarinanaan. Tekstissä on huomattavissa pieniä yhtäläisyyksiä Twilightiin, mutta se on kuitenkin täysin oma ja itsenäinen tarinansa, joka kiskaisee mukaansa lukijan kuin lukijan.

Trilogiasta on kaavailtu myös elokuvaa/elokuvia, joista ensimmäinen sai ensi-iltansa ystävänpäivänä 2015. Merkittäviin rooleihin astuivat Jamier Dornan (Christian Grey) ja Dakota Johnson (Anastasia Steele).

Elokuvan kotisivut 



KIRJAT:
1. Fifty Shades of Grey (suom. Fifty Shades - Sidottu, 2012)
2. Fifty Shades Darker (Suom. Fifty Shades - Satutettu, 2012)
3. Fifty Shades Freed (Suom. Fifty Shades - vapautettu, 2012)
4. Grey (Suom. Grey, 2015) 



Fifty Shades - Sidottu

Kokematon opiskelijatyttö kohtaa salaperäisen, viileäkatseisen miljonäärin. Heidän välilleen roihahtaa kiihko, joka mullistaa molempien käsityksen intohimosta. 

"Luotatko minuun?" hän kysyy yhtäkkiä. Sitten hän katoaa hetkeksi ja palaa luokseni kädessään hopeanharmaa silkkisolmio. "Laita kätesi yhteen."

Klikkaa tästä ja katso hauska video, jossa Ellen lukee Fifty Shadesia ;)


"Bongasin erään lehden mainoksesta tämän alunperin ja herätti mielenkiinnon vähän "rajummasta tekstistä" puhuttaessa. Tätä kirjaa on kyllä mollattu ihan urakalla tavalla jos toisella, mutta minä pidin tästä suuresti. Grey oli samaan aikaan ärsyttävä, mutta totaalisen hurmaava persoona, jolla on "pimeä puolensa" kun taas huomasin Anassa ja minussa itsessäni paljon yhtäläisyyksiä. Pieniä Twilightiin taipuvaisia samankaltaisuuksia huomaa jos etsii, mutta en kyllä mielestäni huomannut mitään merkittävää ja lukemista haittavaa. Suomennoksen laatuakin on arvosteltu, mutta ei kyllä ole mitään pahaa sanottavaa siitäkään. Jonkinlaista asioiden toistoa huomasin kirjassa ja se vähän häiritsi, mutta kokonaisuudessaan tämä oli varsin mielenkiintoinen ja korvia punoittava lukukokemus. En malta odottaa seuraavaa osaa."
ARVOSANA: 9 



Fifty Shades - Satutettu

Ensimmäisen kirjan kuumien ja dramaattisten kohtauksien jälkeen Anastasia ei pysty unohtamaan harmaasilmäistä komeaa Christiania. Intohimo heidän välillään räiskyy edelleen eikä Anastasia ole varma haluaako hän upota syvemmälle Christianin maailmaan, joka on täynnä toinen toistaan järkyttävämpiä asioita miehen menneisyydestä.

"Huh, kylläpäs tämän kanssa kesti. En oikeastaan ymmärrä miksi tämä tarina on venytetty trilogiaksi kun tarinan olisi voinut hyvin helposti ja siististi tiivistää yhteen suurempaan kirjaan. Valitettavasti tässäkin kirjassa oli sitä saman toistoa ja yltiömustasukkainen Christian kävi välillä pahasti hermoon komentelunsa ja rajoitustensa kanssa. Samaan aikaan kuitenkin nautin lukea kahden täysin erilaisen ihmisen suhteesta, jossa ei kyllä kummallisilta tilanteilta vältytä. Tähän oli onneksi saatu vähän jänniä juonenpoikasiakin mukaan ettei teksti mennyt ihan tylsäksi, mutta välillä tämän lukeminen oli todella uuvuttavaa juuri noiden turhien juttujen ansiosta, jotka olisi voinut vaikka jättää kokonaan pois. Pidän myös suuresti tarinoista, jossa lempi leiskuu ja sitä rataa, mutta tässä noita kuumia kohtauksia tuntui olevan joka sivulla ja se vie valitettavasti koko systeemiltä hyvän maun. Kirjailija onnistui tosin heittämään loppuun sellaisen koukun, johon jää kiinni ja on pakko tutustua myös viimeiseen osaan."
ARVOSANA: 8½



Fifty Shades - Vapautettu

Anastasia Steele saa viimein omakseen Christian Greyn. Häämatka on intohimoa täynnä, mutta pian Anastasia joutuu huomaamaan, että Christianin synkkä menneisyys varjostaa yhä heidän onneaan.

"Täälläkö?" Hänen äänensä on karhea. Kuinka hän pystyy kiihottamaan minut äärimmilleen yhdellä ainoalla sanalla? "Täällä. Haluan sinua. Nyt heti."

"Ensimmäinen kirja oli kelpo luettavaa ja kakkonen ihan ok, mutta tämän viimeisen kohdalla aloin jo miettiä, että missä järki? Kuten olen tainnut jo aiemmin mainita niin en tajua miksi näitä kolmea ei ole supistettu yhteen järkevään kirjaan, josta on jätetty turha jaarittelu pois. Tässä viimeisessä ei tunnu edes olevan mitään juonta. Pari nopeaa tapahtumaa siellä täällä ja loppu meneekin tavallisen arjen ja häämatkan kuvailuun. Ei siinä muuten, mutta tekstiä on kyllästymiseen asti ja siksi minulla menikin tämän lukiessa pitkään koska ei tahtonut kiinnostaa ottaa tätä kirjaa kätösiin ja alkaa lukea. Ekassa kirjassa Christian oli ihkun pompotteleva persoona, mutta tässä kirjassa määräily ja parin molemminpuolinen mustasukkaisuus alkaa mennä liian pitkälle. Luokittelisin tämän enemmänkin kauhuksi kuin romantiikaksi koska kukaan normaali ihminen ei katselisi pitkään tuollaista jallitusta. Lisäksi tässä oli sitä samaa toistoa kuin aiemmissakin, tapahtumien ja sanojen toistoa, joka sai huokailemaan ärtyneesti useaan otteeseen. Kirja paransi oikeastaan vasta loppumetreillä kun seurasi vähän sitä odotettua äksöniä ja turha seksillä mässäily jäi vähemmälle. Lisäksi loppuun kirjoitettu pätkä Christianin näkökulmasta oli loistava keksintö. Tämä kirja ei kyllä herättänyt mitään ihailevia huokauksia. Tämän sarjan parasta antia oli ehdottomasti ensimmäinen pokkari."
ARVOSANA: 7½


Grey

Koe Fifty Shades of Grey Christian Greyn näkökulmasta Miljoonia lukijoita hurmannut rakkaustarina kerrotaan nyt Christianin omin sanoin - hänen mietteidensä, tunteidensa ja uniensa kautta.

Christian Grey on tottunut pitämään kaikki langat omissa käsissään. Hänen maailmansa on siisti, kurinalainen ja täysin tyhjä - kunnes eräänä päivänä Anastasia Steele kompuroi hänen toimistoonsa. Christianin valtaa tunnemyrsky, jota hän ei voi käsittää eikä sivuuttaa. Ujo ja kokematon Ana tuntuu näkevän suoraan Christianin lävitse - siihen ei yksikään nainen ole vielä pystynyt. Kukaan muu ei ole tunnistanut taloudellisen menestyksen ja prameiden puitteiden kätkössä piileksivää viluista, satutettua sydäntä. 


"En oikeastaan tiedä miksi tartuin tähän kirjaan koska aiempi trilogia Anan näkökulmasta alkoi tökkiä heti ensimmäisen kirjan jälkeen. Tässä teoksessa oli huomattavissa vähän samaa paikallaan junnaamista ja asioiden toistoa. Sinänsä oli ihan mielenkiintoista päästä Christianin pään sisään, mutta aiemmat kirjat luettuani ei tässä mielestäni tullut hyvin paljon mitään uutta. Oikeastaan minulla oli lähes koko ajan sellainen fiilis, että luen Anan kirjaa uudelleen ja uudelleen. Toki tässä kirjassa oli sitten hiukan juttuja joita ei aiemmissa kirjoissa nähty luonnollisestikaan ja minua ehkä säväytti eniten kirjan loppupuoli kun Ana lähtee ja jättää Christianin. Kuvailu oli jotenkin tarttuvaa ja samaistuttavaa jopa joissain kohtaa. Tietenkin tämä kirja loppui kesken eli jatkoa varmasti seuraa, mutta en jotenkin usko, että jaksan itse enää paneutua tähän sarjaan. Odottelen mieluummin elokuvaa. Toki sellaisille jotka pitävät tästä sarjasta paljon niin tämä kirja ei varmastikaan tuota pettymystä, itse vaan olen jotenkin kyllästynyt tähän tarinaan."
ARVOSANA: 7